Couperose-huid
Kou is een aanslag op je gezichtshuid. Niet iedereen is er gevoelig voor maar misschien ken je dat ‘gloeiende gevoel’ aan je wangen als je na een lange dag ‘s avonds bij de kachel kruipt.
En op den duur kan het gesprongen of blijvend verwijde haarvaatjes verergeren (maar ook roken, alcohol, zijn een van de verergerde oorzaken). De haarvaatjes worden zichtbaar en kleuren rood, soms zelfs paars. Vaak wordt couperose, zo worden de gesprongen haarvaatjes wel genoemd, als ontsierend ervaren.
Lasertherapie
Couperose kan worden behandeld met lasertherapie. De haarvaatjes worden als het ware dichtgeschroeid. De resultaten zijn over het algemeen goed. De lasertherapie voorkomt echter niet de vorming van nieuwe, gesprongen of verwijde haarvaatjes. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Laser is licht dat maar uit één golflengte bestaat. De lichtbundels lopen parallel, waardoor je met laser heel gericht kunt werken. Bij een behandeling van de gezichtshuid met laser absorbeert de huid het licht en wordt dit omgezet in warmte. Couperose kan, net zoals andere huidaandoeningen, met laser worden behandeld. In de meeste gevallen is de huid na de behandeling rood en branderig. Afhankelijk van de gebruikte golflengte en de pulse-duur kan dit enkele uren, maar ook dagen aanhouden.
De behandeling
Voor de laserbehandeling is geen verdoving nodig, ook niet plaatselijk. Omdat laser schadelijk is voor de ogen, zullen arts en patiënt tijdens de behandeling een beschermende bril dragen. Iedere keer dat een haarvaatje belicht wordt, voel je een korte pijn die echter direct weer verdwijnt. Het is vergelijkbaar met een speldenprik of een elastiekje dat tegen je huid wordt afgeschoten. Na de behandeling voelt je huid wat branderig maar in het algemeen is het heel verdraagzaam. Je krijgt een kalmerende crème op de behandelde plek en tevens mee naar huis. Na de behandeling kunnen er blaren en korstjes ontstaan. Raak de huid zo min mogelijk aan.
Hoeveel behandelingen?
Afhankelijk van de ernst van de couperose zullen er één tot meerdere (twee, drie, soms zelfs vier) behandelingen – met een tussentijd van zes weken – nodig zijn. De kosten van de behandeling worden niet door de verzekering vergoed.
De resultaten van een laserbehandeling zijn goed. Een groot deel van de verwijde of gesprongen haarvaatjes zal na enkele weken verdwenen zijn.
Nazorg
Na een laserbehandeling mag de behandelde huid gedurende een paar dagen niet nat worden (het is aan te raden je haar voor een behandeling te wassen!). Gebruik na de laserbehandeling iedere dag (ook als het weer bewolkt is) een antizonnebrandcrème met een zeer hoge factor en vermijd blootstelling aan de zon. De herfst en winter zijn de ideale seizoenen voor een laserbehandeling.
Voorkomen is beter dan genezen
Zoals gezegd, voorkomt een laserbehandeling niet de vorming van nieuwe gesprongen haarvaatjes. Heb je aanleg tot couperose, vermijd dan zoveel als mogelijk de factoren die couperose kunnen veroorzaken. Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken.
Vermijd daarom zo veel mogelijk:
- Temperatuurswisseling en vooral hitte
- Bescherm je gezicht met een vette crème als je de kou ingaat. Pas ook op met de sauna.
- Hete douches
- Pikant voedsel – vooral Spaanse pepertjes.
- Alcoholhoudende dranken (alcohol is een vaatverwijderaar)
- Blootstelling aan de zon en zonnebankjes. Niet alleen vanwege de warmte maar ook vanwege de schadelijke invloeden van UVA / UVB en infrarode straling op een couperosehuid (en de normale huid!)
- Zware brilmonturen. Heb je couperose op je neusbrug, kies dan bewust voor een bril of zonnebril met een uiterst licht montuur die zo min mogelijk druk op je huid uitoefent.
Wil je meer informatie of een afspraak maken?
Wilt u eerst een proefbehandeling? Dit is zeker mogelijk! Kosten van een proefbehandeling zijn € 50,-